Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elefánt

2011.09.24


Az afrikai elefántnak az

Az afrikai elefánt a világon a legnagyobb és legerősebb szárazföldi állat. Egy kifejlett bika testsúlya akár 6 tonna is lehet, egy tehéné 4 tonna. Magasságuk körülbelül 3 méter, a tehéneké kicsit kisebb. A hosszúságuk akár 8 métert is meghaladhatja!

ormánya végén kettő úgynevezett fogóujj van, még az ásziai társának csak egy! Ormányukat átlalában evésre, ivásra, magasabb ágak letörésére használja, meg fürdésnél fontos szerepet játszik, mivel átlalában az ormányával "tusol" le.

 

 

 

Felső metszőfoguk átalakult agyarrá, amiben fogzománc nincs, csak dentin. Agyaruk életük végéig, folyamatosan nő, ezért akár 2 méteresre is megnőhet. Általában egymás közötti harcra használják és fák, ágak elmozdítására.

 

 

 

Előfordulása Szaharától délebbre szinte mindenhol. Általában nemzeti parkokban, vagy védett területeken élnek, mivel a szabadban a sok orvvadász miatt számuk rohamosan csökkent, sok helyen szinte ki is pusztultak.

 

 

Az elefántok, így az afrikai elefánt is kizárolag csak növényeket eszik, növényevő! Őrlőfagaik redősek. Általában fűt, fák lombjait, bokrokat, gyümölcsöket eszik, néha ágakat is fogyaszt. Egy nap az elefánt akár 200-220 kg-mot is megeszik, és akár 300 liter vizet is megiszik. Az afrikai elefántnak összesen, a 2 agyarával együtt 6 foga van. Ha valamelyiket elveszíti, akkor az állat éhen pusztul. Ez általában olyan 60-70 éves kornál következik be. Általában éjszaka és kora reggel eszik.

 

 

 

Az afrikai elefánt csordákba verődve él. A csordák csak tehenekből és borjúkból állnak, a bikák nem tartoznak a csordához. A bikák általában egyedül, vagy kisebb, csak bikákból álló csoportokba verődnek. A csordákat általában a legidősebb, legtapasztaltabb tehén vezeti. A csordákban olyan összhang is létrejöhet, hogy az elpusztult egyedeket eltemetik, néha éjjel ott virrasztanak az elpusztult egyed mellett. A csordákból a fiatal bikákat ivarérést követően kizárják. A bikákat a csordákba kivételesen akkor fogadják be, ha az egyik tehenük éppen megtermékhenyíthetőképes állapotban van. A csorda szinte folyamatosan vándorol, viszont a víztől soha nem távolodnak el messzire, mivel higiénés és ivás miatt szükségük van vízre, mivel az ivás mellett az elefántok fürdésre is használják a vizet. Az elefántok egymás között mély morgásokkal jelzik hollétüket. Ezt a hangot az elefántok akár több kilóméteres körzetben is meghallják, mivel ez infrahang.

 

 

 

 

Az afrikai elefántok, a bika és a tehén is körülbelül 14-15 életévüket betöltve válnak ivaréretté. Úgy udvarolnak egymásnak, hogy ormányukkal simogatják egymást, egymáshoz dörgőlöznek. A vemhességi ídő körülbelül 22 hónap. A tehén mindig csak egy elefántborjút hoz a világra. Az elefántborjú körülbelül 100-110 kg és marmagassága körülbelül 80-90 cm. Ezután a tehén 2 évig szoptattja borját, utána is folyamatosan vele van, folyamatosan neveli. Az anya a borját megvédi, ha bármiféle ragadozó megtámadja! Egy tehén körülbelül 4 évenként ellik. Ha megszületik a második borjú, attól az első borjú is ugyanúgy a csordában marad, az anyja úgyanúgy neveli tovább mindkét borját!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Afrikanischer_Elefant,_Miami.jpg/300px-Afrikanischer_Elefant,_Miami.jpg

Ázsiai elefánt

 

Az ázsiai elefánt a második legnagyobb szárazföldi álllat. Csak közeli rokona nagyobb nála, de így is egy kifejlett bika akár 5 tonnát is nyomhat, még egy tehén súlya 3 tonna is lehet. Marmagassága 3 méter, hossza 6 méter is lehet. Könnyen megkülönböztethető az afrikai társától, mivel fülei kisebbek, homloka domborúbb, csak a bikának van agyara, és az ormánya végén csak egy fogóujj van.


Az ázsiai elefántoknál csak a bikáknak nő nagyra az agyaruk, a teheneknél sokszor ki sem látszik a szájukból. Az agyar a felső metszőfoguk, amelyben csak dentin van, fogzománc nincs. Agyarukat általában harcra használják, meg nagyobb fák, rönkök elmozdítására. 

 

 

 

 

Ormányuk végén csak egy fogóujj van, ormányukban körülbelül 40 000 izomcsomó van, így akár 350-400 kg súlyt is fel képes emelni. Ormányukat általában evésre, ivásra használják, és természetesen fürdésre is, ormányuk segítségével "tusolnak" le.

 

 

Az ázsiai elefánt még viszonylag sok helyen megtalálható, viszont élőhelye rohamosan csökken. Megtalálható Indiában, Srí Lankán, Vietnámban, Kínában, Malajziában és még Thaiföldön is!

 

 

Az ázsiai elefánt, ugyancsak mint a rokona, az afrikai elefánt, ők is csak és kizárólag növényeket esznek, növényevők. Redős felülető őrlőfogaik vannak, összesen 6, az agyarukkal eggyütt. Ha valamelyik fogát elveszíti, az egyed elpusztul. Ez általában olyan 70 éves kornál következik be az elefántoknál. Általában fűt, fakérget, gyümölcsöket fogyaszt. A kora reggeli órákban, és este aktív, napközben inkább pihen. Naponta akár 150 kg-ot is elfogyaszthat, és akár 140-160 liter vízet is magához vesz.

 

 

 

 

Az ázsiai elefánt, mint a nagyobb rokona, az afrikai elefánt, ők is csordákba verődve élnek. A csordák tehenekből és borjaikból állnak, a bikáknak ivarérésük elött el kell hagyniuk a csordát. Ők magányosan, vagy kisebb bikákból álló csoportokba állnak össze. A csordákba csak akkor engedik be ideiglenesen a bikákat, ha az egyik tehén épp megtermékenyítőképes állapotban van. A csordát általában a legidősebb, és a legerősebb tehén vezeti, a fiatalabb egyedeknek átadja tapasztalatait. Ha kisebb csoportokra szakad szét a csorda, akkor mély morgó hangon jelzik egymásnak hollétüket. Ez a hang akár több kilómétéres körzetben belül is halható, viszont csak az elefántoknak, mivel az a hang infrahang.

 

 

 

 

A párzás ídőszaka az esős évszak második felére tehető. Az elefántok vemhességi ideje körülbelül 22 hónap, utána megszületik a kis elefántborjú, aki akkor körülbelül 100 kg-ot nyom, és 80-90 cm magas. Születése után 2 évig szoptatja a borját az anyja, sőt, a borjú még az anyja ürülékét is elfogyasztja, így fontos szimbiotikus baktériumokat is bejuttat a szervezetébe. A borjait az anyja megvédi, ilyenkor nagyon veszélyessé válik a tehén, mivel ha veszélyben érzi borját, életbe lépnek az anyai ösztönök. Ha a borjú hím, akkor ivaréretté válás elött el kell hagynia a csordát.

 

 

 

 

A sok orvvadász miatt a szabadon élő ázsiai elefántok száma rohamosan csökken. Most az egyedszámuk körülbelül 35 000 - 55 000 közé becsülik. A háziasított elefántok száma körülbelül 15 000. Régen sok helyen munkaerő miatt tartották az elefántokat, viszont sok helyen megjelentek a gépjárművek, ezért az embereknek most már nincsen szükségük az elefántokra. Jelenleg még Mianmarban használják az elefántokat testi erejük miatt, itt körülbelül 6000 elefántot tartanak. Turisztikai célból is tartanak még elefántokat, számukat nem lehet tudni. Az ázsiai elefántokat még állatkertben is tartják, mivel sokkal könnyebb eltartani őket, mint afrikai rokonaikat.

 

 http://www.fn.hu/cikk/00240000/244642/7.jpg

 

ázsia és afrikai elefánt bikája

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.