Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kenguru

2011.09.24

Ki birja tovább víz nélkül?

 

Mindenki tudja a tevékről, hogy nagyon szívós jószágok. Azt már megtudtuk, hogy a púpjukban nem vizet raktároznak, hanem zsírt és ettől bírják olyan sokáig víz és élelem nélkül. Na de van olyan állat ami még a tevéknél is tovább bírja a szomjúságot?

A válasz igen! Rögtön tudok is mondani három ilyen állatot:

  1. kenguru
  2. patkány
  3. zsiráf

Először is tudnunk kell, hogy az átlagos teve körülbelül 15 nap után elpusztul víz nélkül. Bár  ez nem elhanyagolható, hiszen az emberi szervezet maximum 2-3 napig képes túlélni a vízelvonást, de a győzelemhez kevés. Egy hangos tewebőgés nyugtázza a vereséget!

Tewebőgés ivó

A kenguru képes akár 10-20 napig is túlélni bármilyen folyadékbevitel nélkül. Emellett képes akár 50 km/óra sebességgel futni vagyis inkább ugrálni, ilyenkor az ugrások magassága elérheti akár a 8 métert is.

Kenguru

A patkányok a kengurukhoz hasonló ideig képesek életben maradni a folyadék hiány mellett. Van még egy különleges képességük, képesek még túlélni 15 méter magas zuhanást is! A közhiedelemmel ellentétben rendkívül tiszta állatok, életüknek kevesebb, mint az egyharmadát saját maguk tisztogatásával töltik.

Patkány

A zsiráfok is tovább élnek víz nélkül mint a tevék, de ez nem is jön nekik rosszul, hiszen az ivás nekik  eléggé nehéz feladat. Szétterpesztett lábakkal és mélyen lehajtott fejjel kell innia a világ legmagasabb állatának. Ilyenkor nagyon védtelen a ragadozókkal szemben, hiszen a hirtelen fej felemelés vérhiányt okozhat agyában. Viszont álmában nem sűrűn lepik meg őket a fenevadak, mivel az alvásszakaszuk 5 percnél nem tart tovább és egy nap csak 20 percet alszanak.

Zsiráf

A győztest a végére hagytam, aki nem más mint a kengurupatkány! Az erszényesek családjába tartozik, a patkányokhoz a farkán kívül semmi köze, erről kapta a nevét. Ausztráliában vagy Tanzániában találkozhatunk vele, ha szerencsénk van, mert nehéz észre venni, nagyon fürge állat.  Ez a kis emlős képes akár 3-5 évig(!) is elélni víz nélkül. Egy sportszerű tewebőgés jár a győzelemért.

Kengurupatkány

 

Kenguru

Törpe kenguru

A Derby-kenguruknak, vagy más néven törpekenguruknak (Macropus eugenii) sikerült alkalmazkodniuk a brit éghajlathoz, sőt sikerült létrehozniuk egy kis kolóniát Délnyugat-Angliában.

Először a kolónia egyik hím tagjára figyeltek fel, aki három évvel ezelőtt megszökött egy farmról, és soha többet nem került elő.

A szökevénynek azonban sikerült találnia egy társat, akivel családot alapított, mivel a nőstény kengurut, erszényében a kölykeivel ugyanazon a területen találták meg.

Sokan attól tartanak, hogy az Ausztráliából származó állatok nem viselik majd el Nagy-Britannia éghajlatát, ám a helyi állatvédelmi egyesület ennek az ellenkezőjét hiszi.  

"A törpe kenguruk nagyon erősek, és szívósak, mert ez a kis közösség életben maradt itt, messze az otthonától.  Szaporodnak, s ez jót jelent. A természetben élnek már évek óta, ellenállva a teleknek, ami néha igazán kemény tud lenni", mondta a helyi állatvédő egyesület képviselője.

A törpekenguru egy kistestű kengurufaj. Testhossza 52-68 cm, 45 cm magas, testtömege 4-9 kg között lehet. Nagy fülük és hosszú farkuk van.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Prohászka Ottokár43

(Musicz Amira , 2016.02.15 15:19)

És a tigris miért nem?

nnnnnnneeeeemmmmmmmmm adom meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Milák Mona, 2014.02.26 20:45)

Ez nagyon érdekes.Egyépként a köri leckémhez kell.