Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszlán 2

2011.10.15

.

lion2

 

Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb "nagymacska".Gyakran külön fajnak tekintik a kihalt európai barlangi oroszlánt (Panthera spelaea faj vagy Panthera leo spelaea alfaj), mely az utolsó jégkorszakban együtt élt az emberrel, valamint a szintén kihalt amerikai oroszlánt (Panthera leo atrox vagy Panthera atrox), amely közeli rokonságban állt az európai barlangi oroszlánnal. (Nem összekeverendő a „hegyi oroszlánnak” is nevezett amerikai pumával.)

Az oroszlán visszatérő jelkép volt a királyi és lovagi címerpajzsokon, főként Nagy-Britanniában, ahol a brit emberek szimbóluma lett. Az oroszlánok a kínai művészetben is sűrűn megjelennek, annak ellenére, hogy soha nem éltek Kínában. Nincs még egy olyan állat, melynek több figyelmet szenteltek volna a művészetben és az irodalomban. Az oroszlán már a kőkori barlangrajzokon is látható, és 130-szor fordul elő a Bibliában.

A kifejlett hímoroszlán könnyen felismerhető a sörényéről, a marmagassága kb. 120 cm, a súlya pedig akár a 250 kg-ot is elérheti. A nőstények jóval kisebbek, a felnőtt egyedek marmagassága kb. 100 cm, a súlyuk 150 kg körüli. A vadon élő oroszlánok körülbelül 10-14 évig élnek, míg fogságban elérhetik a 20 éves kort is. Habár ritkaságszámba megy és ezért nem is hallhatunk róla túl gyakran, fehér oroszlánok is léteznek Timbavatiban, Dél-Afrikában. A fehér oroszlánokban található recesszív gén felelős szokatlan színükért (ahogy a fehér tigriseknél is, sok, az állatkertekben és állatbemutatókon szereplő fehér tigrist tenyésztettek ki ezzel a génnel). A fehér oroszlán azonban jelentős hátránnyal küzd, amikor vadászni indul; fehér színe ugyanis felfedi rejtekhelyét. (...)

állat, nagyemlős, oroszlánhttp://static.nol.hu/media/picture/39/20/10/000102039-3365-330.jpg

 

Az oroszlán az egyetlen olyan macskaféle, amely családi kötelékben él. A családtagok nagyobb részben a nőstények és kölykeik, illetve a hímek. Igazi nagy klánok ezek, ahol mindenki mindenkivel rokonságban áll, a betolakodóknak esélyük sincs felborítani a szabályokat.

 

Az ivarérettséget elért hímeket kizárja a falka. Mint az összes nagymacska, az oroszlánok is
csúcsragadozók: a nőstények együtt vadásznak, miközben a hímek elnyújtóznak egy-egy árnyat nyújtó fa alatt (az oroszlánok naponta több, mint 20 órát alszanak). Tudósok megfigyelték, hogy a magányosan vadászó oroszlán esélye arra, hogy vadat ejtsen el, mintegy 29% összesen, míg csapatban vadászva az esetek 52%-ban sikert ér el a falka.
A vadászat sikerébe természetesen az is belejátszik, hogy milyenek a terepviszonyok: magas fűben ugyanis sokkal könnyebb megközelíteni a zsákmányt, amely legtöbbször antilop, vagy zebra. A vadászat több órába is telhet, a hímek eközben a „birodalmat” védik. Jobb híján néha a dögöket is megeszik. Sajnos nemcsak rege, hogy néha az oroszlánok emberre is támadnak. Az afrikai hagyományokban az emberevő oroszlánok démonokként tűntek fel. Cirkuszokban is fordultak már elő
halálesetek.
Réges-régen még Európa területén is éltek oroszlánok, egyik fajuk az úgynevezett barlangi oroszlán volt, amely még a jégkorszakban is, tehát a „jég hátán is” megélt. Ez a faj körülbelül 12 ezer éve halt ki.
I.e. 300 környékén Görögországban még láttak vadászó oroszlánt, de aztán végleg eltűntek ezek a méltóságteljes nagymacskák Európából, és Afrikába húzódott vissza populációjuk. Manapság Afrika síkságain és India egyes erdős területein találkozhatunk oroszlánokkal, az ideális élőhely számukra a Szerengeti-síkság.
Az oroszlánok emblematikus állatok, nem véletlen, hogy annyi kultúrában fellelhetőek. Kínában nem honosak ugyan, de mégis megjelennek a kínai újév oroszlántáncában. A kínaiak úgy vélekednek, az oroszlánok megóvják az embert a démonoktól és egyéb gonosz szellemektől. Az oroszlánok Srí Lanka nemzeti zászlaján és címerén is megtalálhatók. A szingalézek neüket is a szingháról – tehát az oroszlánról kapták. Legendájuk szerint az első szingaléz király apja egy oroszlán volt.

http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/8/6/_/oroszlanok_186081_71959_n.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/0/0b/Oroszl%C3%A1n.jpghttp://www.haziallat.hu/upload/4/article/4115/3_original.jpg


 

 

 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagy ecsed

(BUJÁKI patrik, 2016.12.09 22:31)

Pókerben.