Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tigris

2011.09.07

http://images.imgsrv.farm.hu/articles_images/000260/originals/3498553718.jpg

A fehér tigris a tigris fehér színváltozata, vagyis nem taxon A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt a fehér egyedek túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű fajtársainak.

http://fehertigirs-puma.freeblog.hu/files/2011/03/white-tiger-0001.jpgA fehér tigrisek nem albínó tigrisek. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk krémesen fehér, amit csokoládészínű csíkok tarkítanak. Hosszuk körülbelül 3 méter, súlyuk hozzávetőlegesen 180–285 kg (400-569 font). Bundájuk ritkább, mint a szibériai tigrisé, a homokszín erőteljesebb, a csíkok sötétebbek. A színüket egy velük született szokatlan génnek köszönhetik. Megfigyeltek már olyan bengáli tigrist, melyeknek bundája csak részben volt fehér

A Délkelet-Ázsiában, India középső és déli részein, nagyon ritkán fordulnak élő, mára szinte teljesen eltűntek, de arányuk valószínűleg sosem volt nagy a fehér szín hátránya miatt. Legtöbbjük állatkertekben és vadasparkokban él.

Fogságban 250 példányuk található. Állatkertekben élő állományuk jelentős mértékben beltenyésztett, mivel egy fehér színű hímnek és lányának frigyéből, majd egy testvérpárnak a továbbszaporításából alakult ki. Magyarországon egyetlen helyen tartják: a Nyíregyházi állatparkban él egy pár.

A vadonban összesen 40 példány élhet,  ezért gyakorlatilag kihaltak. Bár vadászatuk illegális, a fehér tigriseket sok ázsiai országban ma is vadásszák az orvvadászok.

Fehér tigris

Nem kell félni a tigrisek kihalásától, évtizedek óta először tapasztalták ugyanis a tigrisek számának növekedését Indiában.

A 2009-10-es nemzeti tigrisszámlálás, amelynek eredményeit a héten ismertetik részletesen, kimutatta, hogy ezerötszáztízre-ezerötszázötvenre nőtt a vadonban élő tigrisek száma. A 2004-05-ben megtartott hasonló számláláskor a szakemberek ezernégyszáztizenegy egyedet jegyeztek fel.

 Indiai tigris

Indiában él a világ gyorsan csökkenő tigrisállományának több mint fele. Az indiai kormány fajmegőrző programjának, amely az egyik legátfogóbb program világszerte, eddig nem sikerült megállítania a vadállat számának csökkenését. A jelenleg számolt ezerötszázötven egyed jóval kevesebb, mint a 2002-ben feljegyzett háromezer-hétszáz tigris. 1947-ben a dél-ázsiai országban még negyvenezer tigris élt. Újdelhiben hétfőtől nemzetközi konferenciát tartanak a tigrisekről.

A szibériai tigris a legnagyobb testű tigris, és a legritkább alfaj. A huszadik század elején még kilenc alfaj volt és százezer tigris élt világszerte, de az embernek köszönhetően három alfaj azóta kipusztult - a jávai, a bali és a kaszpi tigris. Most háromezer tigris élhet az egész világon.

tiger1

Száz évvel ezelőtt is a kihalás veszélye fenyegette a szibériai tigrist, korábbi elterjedési területe több mint kilencven százalékáról eltűnt. Az 1940-es évekre csupán 20-30 egyed maradt a vadonban, de a vadászati tilalom és a természetvédelmi erőfeszítések hatására lassacskán magához tért az alfaj. Mára ötszázra tehető a vadon élő állomány, míg fogságban 421 egyed él.

A Molecular Ecology című szaklapban megjelent elemzés szerint az alfaj genetikai állománya nem gyarapodott. A kanadai British Columbia Egyetem kutatói, Michael Russello és Philippe Henry más egyetemekkel együttműködve megpróbálták kielemezni a fennmaradó vadon élő populáció genetikai állományát. Ehhez mintegy kilencvenöt tigris ürülékéből gyűjtöttek DNS-mintákat a szibériai tigris ma ismert elterjedési területének egészéről.

http://enieni.hupont.hu/felhasznalok_uj/1/0/105085/kepfeltoltes/kurotora.jpg

A Fekete tigris egy jelenleg nem bizonyított tigris változat, mely teljesen fekete színű.

Érdekesség, hogy míg a többi macskafélénél igen gyakori a melanisztikus, fekete színvariáció megléte, addig a tigrisnél csak megerősítés nélküli jelentések szólnak fekete változatról.A festménye James Forbes festménye volt, de az sajnos elveszett.

Forbes így nyilatkozott 1773-ban: "Lehetőségem volt egy különleges tigris portréjának elkészítésére, melyet Nairs mellett lőttek pár hónapja, itt a közelben, és úgy mutatták meg a vezetőknek, mint nagy ritkaságot. Teljesen fekete volt, mégis olyan csíkokkal, mint a királytigris, csak sötétebb színű sávokkal, mintha a legsötétebb feketét lilával csíkoznánk. A ceruzám nemigen alkalmas ezek megjelenítésére; és arra sem vagyok képes, hogy ennél jobban leírjam a színét: mintha fekete ruhát fényes bársonnyal árnyalnánk. Két  fekete tigris változata létezik, a  http://mondokas.freeblog.hu/files/2010/11/tigrisblog.jpg

csíkos ,illetve a teljesen fekete.

http://blogol.hu/pikz/mozart/Resize_of_tigrisek_a_v_zben.JPG

 

A kardfogú "tigrisek" között is akadtak vegetáriánusok: a kutya nagyságú különc lény 260 millió évvel ezelőtt élt a mai Brazília területén, és hihetetlen "fogkészlettel" rendelkezett, amelyben egyaránt voltak rágásra, szaggatásra vagy megfélemlítésre szolgáló "eszközök".

A felfedezésről a Science legújabb számában jelent meg tanulmány. Az agyarakon kívül az excentrikus emlősszerű hüllő felső szájpadlásában több sorban sorakoztak a fogak, amelyek egyaránt voltak alkalmasak rágásra, tépésre - és ha elveszített belőlük egy-egyet, hamarosan pótolta, mint a cápák. A Tiarajudens eccentricus alsó állkapcsa töredékesen került elő, de nagy valószínűséggel abban is több sor fog kaphatott helyet.A jóval a dinoszauruszok előtt élt Tiarajudens eccentricus az emlősszerű hüllők (Synapsida) osztályához, ezen belül pedig az úgynevezett Anomodontia-csoporthoz tartozott. Nevét egyrészt Tirajú régióról kapta, ahol fosszíliái napvilágra kerültek, a dens és az eccentricus pedig szokatlan, azaz "excentrikus" fogazatára utal. Felső tépőfogai 12,7 centiméter hosszúak voltak, ilyen hatalmas agyarakkal általában a húsevő állatok rendelkeztek, amelyek e gyilkos fegyvert "forgatva" ejtették el a zsákmányt. "A növényevők viszont a hatalmas tépőfogak segítségével küzdhettek meg egymással, vagy védhették meg magukat a ragadozókkal szemben" - hangsúlyozta Juan Carlos Cisneros, a kutatásokat irányító brazil paleontológus.Magyarázata szerint a Tiarajudens eccentricus egyedei a jelenkori pézsmaszarvasokhoz hasonlatosan megküzdhettek a területükért, a nőstényekért vagy a táplálékért. "Ezek a helyzetek rendkívül fontosak mind az egyed túlélése, mind a faj sikeressége szempontjából. A Tiarajudens eccentricushoz hasonló állatok felfedezése újból és újból bebizonyítja, hogy milyen kreatív volt a természet, amikor megoldásokat kínált bizonyos élethelyzetekre" - fogalmazott a brazil őslénykutató.

kardfogu_tigris.jpg (l)

.örg Fröbisch, a berlini Humboldt Egyetem paleontológusa szerint - ő nem volt részese a kutatásnak - a felfedezés új megvilágításba helyezi a fogfejlődés korai időszakát, a növényevők evolúcióját és az egyedek csoporton belüli interakcióit. "Nagyon szokatlan, hogy a növényevőknél agyarszerű tépőfogak alakuljanak ki" - emelte ki Fröbisch, hozzátéve, hogy az Anomodontia-csoport e szokatlan képviselői egykoron a Gondwana szuperkontinensen éltek, amely magában foglalta a déli félteke mai földrészeit és szigeteit, beleértve az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, valamint a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.