Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Foltos szalamandra

2012.03.17

Foltos szalamandra


 

A Foltos szalamandra az egyetlen valódi szalamandra, mely hazánk területén honos. Rendkívül területhű állat, ezért az élőhely védelme kiemelkedő fontosságú. A számára megfelelő környezet megszűnése, leromlása esetén elpusztul. Fontos tudnunk, hogy a régi hiedelmek és félelmek alaptalanok, ne bántsuk ezt az értékes állatot! Magyarországon VÉDETT!
Ismertetőjegyei
 

Kifejlett nőstény
Teste zömök, vaskos, hengeres, a farok kör keresztmetszetű, testének mindkét oldalán a bordáknak megfelelően barázdákat találhatunk, melyek erőssége a farok felé csökken. Feje nagy, széles és felülről enyhén lapított, orra lekerekített, tompa, szeme közepes méretű. A tarkótájékon nagyméretű fültőmirigyei kidudorodnak. Négy végtagja hasonló erősségű, lábujjai közt nincsenek úszóhártyák. Alapszíne fekete, melyet nagy szabálytalan alakú citromsárga foltok díszítenek, mintegy felhívva a ragadozók figyelmét a bőrben található méreganyagra. A halántékán lévő fekete pöttyökkel tarkított mirigyekben termelődő váladék szembe vagy szájba jutva nyálkahártya gyulladást okoz. Ennek egyik összetevője a szalamandrin alkaloida, mely az emlősöknél izomrángást, magas vérnyomást és szapora légzést okoz. Vannak egészen fekete példányok is, melyeken alig találhatunk sárgás foltokat, de olyan is van, mely szinte teljesen sárga; de felső szemhéjak és a fültőmirigyek a legtöbb egyeden sárgák. A sárga színtartomány is széles spektrumú lehet, a citromsárgától egészen a narancsvörösig terjedhet. A kifejlett szalamandra hossza 19-22 centiméter.

Élőhelye

Magyarországon főként az Északi középhegységben gyakori, bármikor találkozhatunk vele a Börzsönyben, Bükkben, Mátrában, Zemplénben. A Dunántúli középhegységben ritkább, de a Kőszegi és Soproni hegységben, valamint az őrség területén ismét előfordul annak ellenére, hogy 2-300 méter tengerszint feletti magasság alatt ritka. Kedveli a vizes erdőket, tiszta vizű patakokat, páradús, csendes zavartalan helyeket. Az ember közeledtére először megmerevedik, de aztán szép lassan feloldódik és folytatja útját lomha, szinte lassított felvételnek tűnő mozgással. Főként éjszaka aktív, de esős, páradús időben nappal is találkozhatunk vele. Sajnos az élőhelyek feldaraboltsága miatt sokszor találkozhatunk az utakon elütött példányokkal is. Nappalait általában búvóhelyen tölti, mely kisebb üregek, kövek alja lehet. Telelni is ide vonul vissza.

Szaporodás
 

Foltos szalamandra lárva
A szalamandrák április környékén általában szárazon párzanak, majd május - júniusban a tiszta vizű patakokban, csermelyekben megszülik 10-40 élő lárvájukat. A szalamandra ál-elevenszülő, a nőstény a megtermékenyített petéket nem rakja le azonnal, hanem a testében visszatartva védi egészen azok 1-2 centiméteres állapotáig. A megszült lárvák 3 pár külső kopoltyúval rendelkeznek és ekkor még nem viselik szüleik színezetét, általában szürkések. őszre az utódok 6 centiméteresre nőnek, elhagyják a vizet, kopoltyúikat levetik és onnantól élik szárazföldi életüket.

Táplálék
 
A lárvák táplálékát mindenféle vízi gerinctelenek jelentik, a kifejlett egyedek pedig csigákat, pókokat, férgeket, rovarlárvákat fogyasztanak.

Védettsége

Potenciális veszélyt jelent a lárvák számára a vízszennyezés, a felnőtt állatok számára pedig az ellenőrizetlen erdőirtás, amely jelentősen megváltoztatja a környezet mikroklímáját. Európa több országában védett, így Magyarországon is, eszmei értéke: 10 000 forint.

Szalamandra a kultúrában
-Erdélyben targyík névvel illetik.
-Több ókori legenda foglalkozik vele, gyakran a mérgezőképessége folytán.
-Az Aggteleki Nemzeti Park jelképe a foltos szalamandra.

Forrás: vedettfajok.hu, wikipedia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.