Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyestkutya

2011.09.23

Kicsi, zömök, rövid lábú, hosszú szőrű kutyaféle. Magányos, éjszakai állat, a kutyafélék között kivételnek számít, mert téli álmot alszik. Dús bundájának a színe az okkersárgától a feketéig változhat, a szemétől a torkáig fekete álarc húzódik, pofája fehér, lábai feketék. Szőrméje miatt telepítették be K-Európába az 1930-as években, ahonnan szinte az egész kontinensre szétterjedt. Magyarországon is találkoztak már nyestkutyával. 2006-ban Nyíregyházán fogtak be egyet az Állatbarát Alapítvány munkatársai.

 „A rendőrség lakossági bejelentés alapján értesítette az Alapítványt, hogy egy borz van egy lakóház udvarán. A szakemberek a kiérkezés után befogták az állatot, amelyről elsőször azt hitték, hogy mosómedve, de alaposabban megnézve megállapították, hogy egy nyestkutya.
A nyestkutya eredeti hazája a Távol-Kelet, Indokínától Japánig és Szibériáig. A Szovjetunióban sokfelé szándékosan betelepítették, és a prémesállat-telepekről is kiszökött, így Kelet- és Közép-Európában terjedőben van.
A nyestkutya a valódi kutyafélékhez tartozik, de felületes szemlélő a mosómedve rokonának tarthatja, különösen pofamintázata miatt.A hatósági állatorvos (mivel az ott lakó kutyákkal összetűzésbe keveredett a nyestkutya), két hetes karantént rendelt el. A karantén letelte után egy hozzáértő befogadóhoz került, ahol szakszerűen gondoskodnak a feltehetően 4-5 éves állatról.”
(Forrás: Állatbarát Alapítvány)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.