Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillangó

2011.11.05

FECSKEFARKÚ LEPKE

FECSKEFARKÚ LEPKEFECSKEFARKÚ LEPKEFECSKEFARKÚ LEPKE

ÉLŐHELYE:

Hazánkon kívül előjön egész Európában, a Himalája vidékén és Japánban. Tavasztól nyár végéig elég gyakori kertekben, utak szélén, erdőtlen dombokon található.

TULAJDONSÁGAI:

Nagy sárga alapszínű, fekete rajzolatos faj. Hátsó szárnyán kék és téglavörös színezet is van. Ez a szárny faroknyúlványt is visel. Szárnyak szélessége 8 cm.

SZAPORODÁSA:

Évenként 2, esetleg 3 nemzedéke van. Zöldszínű, bársonyfekete, vöröspettyes gyűrűs hernyója hátul vékonyodó és különböző köményfélén, kapron, sárgarépán él. Bábja elől 2 rövid csúccsal bír, és övalakú szállal egy ághoz erősített. Évenként két nemzedék van, a második áttelel.FECSKEFARKÚ LEPKE

TÁPLÁLKOZÁSA:

Hernyója ernyős virágúak leveleit eszik, néha kertekben a kapron is megjelennek.

Apolló lepke

Az nagy, lekerekített szárnyú  Apolló-lepke jellegzetes hegyvidéki faj. A lepke szárnyfesztávolsága 5-7 centiméter. Feketén vagy szürkén pettyezett, törtfehér szárnyain feltűnő, fekete gyűrűs, piros „szemfoltok” találhatók.( a kis Apolló-lepkének nincs piros foltja) A szárny széle áttetsző.
A varjúháj és a kövirózsa leveleivel táplálkozik. A lepke harmatot és nektárt iszik.  Eléggé lusták, ezért táplálkozás közben vagy a reggeli és délutáni napozáskor jól megfigyelhetők. Kifejlett lepkeként néhány hétig él.

Atlanta lepke

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/atalanta%20lepke.jpg

Pávaszemes lepke

Szépségek

Lepke 11http://3.bp.blogspot.com/_W-WyLt9Dcyg/SV8RX_RaKfI/AAAAAAAAAY0/dd25N_96Bxs/s400/lepke-011.jpg

http://gyermekversek.megirom.com/images/lepke.jpg

http://angela.szunyi.com/images/photoalbum/album_31/lepke13.gifhttp://kepguru.hu/previews/11/1140.jpghttp://blogol.hu/pikz/szabus/lepke_fekete.gifv

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.