Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrikai aranymacska

2011.09.21


AFRIKAI ARANYMACSKA 

 

 

 

    Az afrikai aranymacska (Profelis aurata) egy közepes méretű afrikai macskaféle. Mérete körülbelül 80 cm, farka nagyjából 30 cm hosszúságú.  Az afrikai aranymacska közeli rokonságban áll a karakállal és a szervállal.Ennek ellenére jelenlegi rendszertani besorolása a Profelis nemzetség egyetlen tagjaként tartja nyilván. Az afrikai aranymacska hasonlít az ázsiai aranymacskára, de a vizsgálatok azt igazolják, hogy ennek oka a konvergens evolúció. Előfordulása :Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él.

 

 

Alfajai 
* Profelis aurata aurata – A Kongó medencében egészen Ugandáig
* Profelis aurata cottoni – nyugat-Afrikában

 

 

   Megjelenése:Szőrzetének színe változatos. Az afrikai aranymacska jellemzően fahéj- vagy vörösesbarna színű, de megfigyeltek már fekete vagy szürkés változatokat is. Szőrzete néha pettyezett, de vannak egyszínű szőrzetű egyedek is. Testhossza általában 61-100 cm, farkának hossza 16-46 cm, marmagassága körülbelül 38-55 cm. A hímek súlya 11-14 kg, az egyetlen nőstény, melynek súlyát megmérték 6,2 kg volt. Megjelenésében hasonlít a karakálra, de fülei rövidebbek. Mindkét alfajnak kétféle jellegzetes pettymintázata van. A P. a. aurata esetében a pettyek vagy csak az állat alsó felén jelennek meg, vagy a hason elhelyezkedő, alig kivehető egy-két pettytől eltekintve nincs pettymintázat. A P. a. cottoni vagy teljes testén pettyezett, vagy csak egy néhány petty látható a háton és a nyakon, valamint egy néhány nagyobb folt a macska oldalán. Életmódja: Az afrikai aranymacska képes fára mászni, de elsősorban a földön vadászik. Zsákmányai főleg rágcsálók, madarak és a kisebb majmok. Vadászik a bóbitásantilopokra és még az erdei disznóra is. Életmódja miatt még nem sokat tudunk erről a macskaféléről.

 

 

    Szaporodása: rejtőzködő életmódja miatt szaporodási szokásai sem ismertek. A helyiek beszámolói alapján az afrikai aranymacska mindig egy utódnak ad életet, állatkertekben azonban többször megfigyelték már ikrek világra jövetelét. Vemhességi ideje 78 nap, a kölyök 200 g körüli testsúllyal születik. A hímek 20 hónapos korukra, a nőstények 11 hónapos korukra lesznek ivarérettek. Az afrikai aranymacska fogságban körülbelül 15 évig él.

 

 

        

    Védettsége Vadászata tizenkét afrikai államban tilos, ezekben az államokban teljes védettséget élvez. Egyes beszámolók szerint az afrikai aranymacskák néha a tyúkólakba is bejutnak, ezáltal kárt okoznak az állattartóknak. Egyes pigmeus törzseknél szőrüket ruházkodásra használják, farkukat pedig talizmánként viselik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.