Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOGÓ

2011.11.28

A gogó vagy kalapácsfejű madár távoli rokonságban áll a gémekkel és a gólyákkal. Afrika középső és déli részén, az Arab-félsziget déli részén és Madagaszkáron él. Sekély vizű tavak, folyók és mocsarak lakója. Teste zömök, fején jellegzetes hátra felé nyúló tollbóbitája és nagy széles szárnya van. Nyaka és lába gázlómadár létére viszonylag rövid.Magas fára vagy sziklára készíti több helységből álló, igen stabil, gömbalakú fészkét, oldalsó bejárattal. Fészke a madár méretéhez képest óriási, átmérője meghaladhatja a másfél métert és megépítése hat hétig is eltarthat. A madarak néhány hónapon belül többnyire elhagyják a fészket és újat építenek a territóriumok. Fészekalja 3-5 tojásból áll. A tojások lerakását követően mindkét madár kotlani kezd, egymást váltva a fészken. A fiókákat mindkét szülő eteti.
Egyedül vagy párosával jár táplálék után, lassú léptekkel gázol a sekély vízben és így kapja el kiszemelt zsákmányát. Sekély vízben keresi, főként halakból és békákból álló táplálékát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.